Fitness potraviny

Neméně důležitou věcí je vědět, kde všechny makroživiny i mikroživiny lze nalézt.

Bílkoviny živočišné: různé druhy mas (šunka), vejce, mléko, mléčné výrobky (sýry, tvaroh)

Bílkoviny rostlinné: ořechy (arašídy, mandle..), sója (lepší je fermentovaná – tempeh), fazole, fazolové lusky, seitan, luštěniny (čočka, hrách..)

Jednoduché sacharidy: ovoce (fruktóza), ve fitness je výhodnější se vyvarovat sladkostem, sladkým nápojům atp. (obsahují spoustu glukózy)

Složité sacharidy: přílohy (ovesné vločky, rýže, brambory, těstoviny – lépe celozrnné, celozrnné pečivo), luštěniny (čočka, hrách)

Nasycené tuky: máslo, sádlo, sýry, vejce (avšak velice opatrně a vyhýbat se paštikám, salámům, šlehačce atp.)

Nenasycené tuky: lněný olej, ryby, avokádo, sója, slunečnicové a další rostlinné oleje

Zdroje bohaté na vitamíny, vlákninu, minerální a stopové prvky: ovoce, zelenina, luštěniny

Lze si také dopomoci různými doplňky stravy: proteinový nápoj (příjem bílkovin), sacharidový nápoj (příjem sacharidů i bílkovin), BCAA a aminokyseliny (příjem bílkovin a aminokyselin), vitamíny (C, B, multivitamin atd.), minerální látky a stopové prvky (zinek, železo..)

 

Ceréalie ke snídani a pufované výrobky = fitness?

Ceréalie, které se většinou dají koupit v supermarketech nejsou vhodné pro nikoho a už vůbec ne pro děti (milion cukru, průmyslově vyrobená potravina), ale rozhodně lze nalézt i kvalitnější výrobky. Základní pravidlo je sledovat nutriční tabulku a oddělení rychlých/jednoduchých cukrů.

Pufované chlebíčky (A.K.A. polystyren) jsou velmi často využívanou potravinou ve fitness. Spousta lidí však považuje tyto chlebíčky za superpotravinu a myslí si, že se jedná o téměř bezkalorickou potravinu, čemuž tak vůbec není.

+ pohotové doplnění sacharidů

+ opticky velké množství

+ lze snadno dochutit a použít na různé způsoby

– vyhnout se ochuceným (jogurtové, čokoládové) = plné jednoduchých cukrů

– pufování = jedná se o tepelnou úpravu, kde např. rýže projde teplotou kolem 150 °C, což razantně mění povahu sacharidů ((složitější sacharidy obsažené v rýži se štěpí na jednoduché sacharidy – zvýšení glykemického indexu = rychlost vstřebání sacharidů (glukozy) do krve)) a to způsobí dřívější hlad a dřívější uložení sacharidů do tukových zásob při nedostatku sportovní aktivity.